יזמות עסקית היא אחד התנאים הבסיסיים להצלחה עסקית וכמעט כל אנשי העסקים המצליחים, בכל תחומי החיים והכלכלה, ניחנים בחוש עז של יזמות עסקית. יזמים עסקיים יכולים לפעול בתחום עסקי חדש ועצמאי וגם יכולים להיות שכירים אשר מנסים לקדם תחום עסקי חדש בעסק קיים.
יזמות עסקית מחייבת אורך רוח ויכולות ניהוליות
הבסיס של יזמות עסקית הוא דחף פנימי עז להביא אל הפועל רעיון עסקי כלשהו שממנו מתכנן היזם לתרום משהו לכלכלה, לחברה וכמובן להרוויח ממנו כסף. אך הדרך מרעיון טוב ולעיתים פורץ דרך עד ליישום עסקי ורווחים ארוכה ורצופה קשיים, לכן יזמים עסקיים חייבים אורך רוח, יכולת לעמוד בלחצים ולהסתגל לשינויים וכמובן יכולת ניהולית עסקית, אפילו בסיסית שממנה ניתן לפתח את הרעיון היזמי.
יזמות עסקית בלי יכולת ניהולית עשויה בהחלט להישאר במסגרת יוזמה או רעיון לא ממומש או אפילו כישלון. מכאן אנו למדים שיזמות עסקית, אפילו אם היא מונעת על ידי דחף בסיסי חיובי ואמיתי, חייבת הכוונה ויכולת להביא דברים לכדי ביצוע ויישום על מנת להצליח באמת. הקמת הרשת החברתית פייסבוק למשל היא דוגמא עדכנית מצוינת של יזמות עסקית, רעיון בסיסי מצוין שמארק צוקרברג הצליח, בעזרת יזמים מצליחים אחרים שסייעו לו, ליצור חברה ענקית ומהפכנית בכמה שנים בודדות.
קשיים נפוצים שעומדים בפני יזמים עסקיים
נתחיל ונאמר מראש כי אל לקשיים אלו ואחרים להרתיע יזמים עסקיים, חלק בסיסי נוסף של יזמות עסקית הוא הצורך העז להביא את היוזמה לכדי מימוש למרות הסיכונים והקשיים וגם לקבל את העובדה שאפשר גם להיכשל – יזמים מצליחים רבים אומרים שהשיעור הכי חשוב שלהם היה כישלון של יזמות עסקית כלשהי.
- קשיי מימון למיניהם
- קשיים ברישום פטנטים
- קשיים בירוקרטים כגון אישורים שונים
- קשיים לשווק את הרעיון, המוצר או השירות
- חוסר היענות של הציבור
יזמות עסקית וההיבטים המימוניים שלה
חלק משמעותי ביותר מכל מיזם עסקי הוא השגת מימון. כל עסק חדש צריך מימון ראשוני על מנת להתחיל לפעול – גם חברת סטארט אפ משוכללת וגם בית קפה קטן.
אפשרות נפוצה של מימון להקמת עסקים היא כמובן פנייה לבנקים לקבלת הלוואות, בנקים מסחריים עוסקים במתן אשראי לציבור ויזמים רבים נעזרים במימון בנקאי על מנת לצאת לדרכם. הבנק ידרוש כמובן ערבויות כלשהן לצורך מתן ההלוואה, יבקש לראות תכנית עסקית וכדומה וישנו כמובן מרכיב הריבית שקובע את עלות ההלוואה הסופית.
אך ישנם מקרים רבים של יזמות עסקית שבהם אין אפשרות לקבל מימון בנקאי או שמימון זה אינו מספיק. בישראל פועלות כמה קרנות ותכניות מימון ממשלתיות ופילנתרופיות אשר מציעות מימון אטרקטיבי ונוח ליזמים. המדינה ממציעה אפשרויות מימון לעסקים באמצעות קרנות וכן תכניות למגזרי תעשייה, חברות טכנולוגיה, ליצואנים ועוד. קרנות מימון פילנתרופיות מרכזיות שרלבנטיות עבור פעילות יזמות עסקית הן קרן קורת, קרן שמש, קרן נתן ועוד.
יזמות עסקית – ללמוד להצליח
כפי שציינו, יזמות עסקית מחייבת דחף פנימי יזמי ורעיון מוצלח לצד יכולת להביא את הרעיון לכדי מימוש והצלחה כלכלית, מכיוון שלא כולנו אנשי עסקים מוצלחים באופן טבעי יש אפשרויות של קורס יזמות עסקית שמלמד נושאים בסיסיים וחשובים, כמובן שניתן גם ללמוד באופן אקדמי מנהל עסקים וכדומה. קורס יזמות עסקית זמין לציבור במרכזי מט"י השונים ועל ידי גופים פרטיים רבים.
קורס יזמות עסקית מלמד את הבסיס עבור יזמים מתחילים, החל בהקמת העסק מול הרשויות, משא ומתן, שיווק, ניהול שוטף וכדומה. בקורס יוכלו ללמוד היזמים על הקמת עסק ופתיחת חברה חדשה, בין היתר.