הקמת עסק הינו סוג של חלום עבור ישראלים רבים, ומוערך כי כ-45,000 ישראלים בכל שנה מקימים עסקים (פטורים, מורשים, או חברות בע"מ – ועל כך בהמשך).
אחוז קטן מהעסקים הנפתחים בכל שנה שורד ומצליח לפרנס את בעליו. רבים שבחרו לפתוח עסק מסיימים חוויה זו בעור שיניהם, כשיש להם בקושי מספיק מינוף כלכלי להמתין מיום סגירת העסק ועד למציאת עבודה שתאפשר להם אוויר לנשימה.
איך מקימים עסק? איך בוחנים אם הקמת עסק הינה רעיון כלכלי שעשוי להיות רווחי? מהם השיקולים הכלכליים או המשפטיים שיש להתחשב בהם במהלך השיקול לפתוח עסק? על כך ועוד, בכתבה שלפניכם.
קבלת החלטה עסקית
הקמת עסק, הינה אפשרות קוסמת. תוכל לעבוד מהבית או לנהל משרד משלך, אולי יהיו לך עובדים, אולי תרוויח המון כסף…
חשוב לקחת בחשבון, שחלומות רבים כאלה אינם מתגשמים. בטרם מתחילים בצעדים המנהלתיים שיש לקחת על מנת לפתוח עסק, מומלץ להכין תכנית עסקית, או להשתמש בשירותיו של יועץ להקמת עסק, על מנת להבין באופן מחושב וכלכלי, האם הקמת עסק היא הדרך הכלכלית והיעילה ביותר לקידום הרעיון המדובר.
במהלך בחינת נושא זה, חשוב להכיר על בוריים נושאים כמו פלח השוק שאליו יפנה העסק, תחרות צפויה, הכנסות והוצאות צפויות, הוצאות הקמה בשלבים התחלתיים ולאחר מכן, עלויות התפעול של העסק ועוד.
מומלץ שלא לזלזל בחשיבותו של שלב זה, אלא לקבל נתונים מוסמכים על מנת להבין אם אכן העסק צפוי להיות רווחי. תכנית עסקית או ייעוץ עסקי אופטימלי, יוכל גם להעריך כמה משאבים יצטרך העסק עד שיהיה רווחי, ומתי הוא צפוי להגיע לנקודת איזון, בה העסק כיסה את עלויות ההקמה, והוא הופך להיות רווחי.
כיצד מקימים עסק?
לאחר שיש בידינו מידע תיאורטי נרחב בנוגע לאופן פעילותו של העסק וכן צפי משכנע בנוגע לרווחיו העתידיים, הגיע הזמן להקים את העסק הלכה למעשה.
ראשית, ראוי להחליט אם העסק יהיה עוסק זעיר, עוסק מורשה, או חברה בע"מ.
עוסק פטור משוחרר מגביית מע"מ מלקוחותיהם (והם אינם מקבלים החזרים ממע"מ על רכישות לטובת העסק), הם יכולים לערוך לבדם את הדוחות החשבונאים, והם מוגבלים למחזור עסקאות שנתי של עד 70,650 ש"ח (נכון לינואר 2009, סכום זה מתעדכן מעת לעת על פי מדד המחירים לצרכן).
עוסק מורשה הנו עוסק הצפוי להרוויח מעל סכום זה.
חברה בע"מ הינה ישות משפטית נפרדת מבעליה, וכך זכויותיה וחובותיה (כולל הכלכליים) נפרדים מבעליה. חברה בע"מ יש לרשום אצל רשם החברות והיא מחייבת תחזוקה יקרה יותר וניהול מורכב יותר.
יש לרשום את העסק במשרדי מע"מ, לפתוח תיק עוסק בביטוח לאומי, לפתוח תיק עוסק במשרדי מס הכנסה (ובמידה ומדובר בחברה בע"מ – לרשום את החברה אצל רשם החברות). רישומים אלה מחייבים על פי החוק, והם אינם עולים כסף. במידה והעסק אינו עסק פטור, יש לדאוג לשירותי הנהלת חשבונות ואחת לשנה שירותי ראיית חשבון, על מנת להפיק דוחות רווח והפסד וכדומה.
איך להצליח לשלב עסק ומשפחה?
רבים מבין העסקים המוקמים בישראל מוגדרים כמשפחתיים, כלומר נמצאים בבעלות בני משפחה ומנוהלים ומתופעלים על ידם. בפני עסק שכזה ניצבים שלל מכשולים ייחודיים, ועל מנת לדלג מעליהם מומלץ להיעזר בשירות של ייעוץ לעסק משפחתי.
ייעוץ לעסק משפחתי מקנה לבני המשפחה שהקימו עסק בצוותא כלים לנהל אותו בצורה המיטבית, מיומנויות תקשורת מתקדמות שיאפשרו להם לעבוד יחד בלי שחילוקי דעות יהפכו לקונפליקטים משפחתיים מסוכנים ויכולת ליצור חזון משותף שרואה את טובתם של כל בני המשפחה, ביחד ובנפרד.
ישנם לא מעט גופים המעניקים ייעוץ לעסק משפחתי, והתחרות ביניהם מובילה לכך שעלות השירות סבירה למדי – דבר שהופך אותה לעוד יותר משתלמת ואפילו הכרחית מבחינת עסקים משפחתיים חפצי חיים.
הקמת עסק הדורש רשיון עסק
רשויות מקומיות מגבילות עסקים מסוימים מפעילויות על פי חוקים ותקנות מקומיים (למשל, ישנן רשויות שבתחומן אין לפתוח עסקים בשבת, וכדומה). חשוב לבדוק בתחומי הרשות האחראית אם יש צורך לקבל רשיון עסק עבור העסק החדש, ואם כן, חשוב להנפיק רשיון עבור העסק ולפעול בתחומי ההיתר. עסק שפועל ללא רשיון יגרור עונשים חמורים כגון סגירת העסק, קנס כספי, ובמקרים מסוימים אפילו מאסר על תנאי או בפועל.
ייעוץ עסקי בשלבי ההקמה
במציאות שבה עסקים קמים ונופלים, חשיבות רבה נודעת לתהליך מבוקר של הקמת עסק.
אם אינכם כלכלנים או בעלי השכלה או ניסיון בתחום מנהל עסקים, או אם אין לכם ניסיון בכתיבת תכניות עסקיות, מומלץ להיעזר בשירותיו של יועץ להקמת עסק. במקרים רבים החזקה של עסק כושל הינה תחביב יקר מאוד, לכן מומלץ לבנות עסק חדש בצעדים קטנים, מושכלים, ובליווי מקצועי.
אולי יעניין אותך גם: