בנייה של בית היא משימה מורכבת, המצריכה את הטובים באנשי מקצוע. מומחה מהשורה הראשונה בתחום יוכל לבצע את המלאכה בצורה היעילה, המקצועית וגם הבטוחה ביותר, והרי ידוע שעל איכות ובטיחות בתחום הזה אי אפשר להתפשר. כאשר בוחנים את שדה המשחק רואים שפועלים בו שחקנים שונים, שנראים דומה על הנייר אבל בפועל יש ביניהם לא מעט הבדלים. באמצעות כמה דגשים בסיסיים תוכלו להגדיל את הסיכויים לבחירה מוצלחת של בעל מקצוע.
רישיון, הכשרה ומה שביניהם
בתחום הבנייה והשיפוצים, כאמור, אין כל מקום לפשרות. בעולם אוטופי הייתם יכולים לסמוך בכל מאת האחוזים על כך שהאיש אליו אתם פונים יהיה מומחה ומוכשר לביצוע המשימה המוגדרת, אבל בפועל יש פעמים רבות פער לא קטן בין הרצוי לבין המצוי. פעולות רבות בשדה המשחק דורשות הכשרה ורישיון. בין אם המדובר בקבלן בנייה, בקונסטרוקטור, בארכיטקט, באיש שיפוצים או בכל מקצוע אחר, ההכשרה ולרוב גם הרישיון אינם מותרות אלא חובה של ממש.
לגבי כל איש מקצוע, בדקו שהרישיון שלו תקף וגם מתאים לסוג העבודה הספציפית הנדרשת. חלק מהרישיונות מתייחסים להיקפים שונים של עבודה, לשיטות פעולה מוגדרות וכן הלאה. בעל מקצוע שמסרב להציג בפניכם את הרישיון שלו יכול בהחלט להדליק אצלכם כמה נורות אזהרה.
רבים ימליצו לא להסתפק בהכשרה ה"טכנית" של בעל המקצוע, אלא לבחון בנוסף את הוותק והניסיון שלו בשטח בפועל. במקצועות רבים הניסיון הוא קריטי לשיפור המקצועיות של הגורם אליו פונים, למיקסום האופן בו הוא מתמודד עם מצבים שונים המתרחשים לאורך התהליך וכן הלאה.
התאמה לאופי המשימה
בעל מקצוע בתחום הבנייה יכול להיות מצוין, מנוסה ועטור שבחים, אבל פשוט לא להתאים למשימה הספציפית. אסור לשכוח שתחום הבנייה הוא רחב במיוחד וכולל פעולות שונות אשר יכולות להתבצע באלף ואחת דרכים. כך למשל במקרה של הקמת מבנים, יש הבדל מהותי בין חברה או איש מקצוע המתמחים בהקמת רבי קומות, ולעומת אנשי מקצוע שהמומחיות שלהם היא דווקא בתים פרטיים. דוגמא נוספת היא אנשי מקצוע המתמחים בסוגים שונים של בנייה, למשל בנייה טרומית, בנייה "ירוקה", בניית אתר סלולרי וכן הלאה.
פרמטר נוסף שחשוב לשים אליו לב הוא הזמינות של בעל המקצוע. מכיוון שפרויקט בתחום הבנייה עשוי להימשך חודשים או אפילו שנים, הזמינות הזו אינה מובנת מאליה. בדרך כלל פנייה מוקדמת אל בעל המקצוע תגדיל את הסיכויים שהוא יהיה זמין לביצוע פרויקט מסוים. על אותו עיקרון בחנו תמיד את אזורי הפעילות של בעל המקצוע או הצוות שלו, תוך שאיפה להתאמה מלאה לאזור בו נמצא הנכס הקיים או המיועד.
ומה בנוגע להמלצות ומוניטין?
שמם של בעלי מקצוע בתחום הבנייה יכול בהחלט ללכת לפניהם. הצפי הוא שאנשי מקצוע מהשורה הראשונה, שפועלים כבר שנים בתחום, יחזיקו בשורה ארוכה של לקוחות מרוצים. בעל המקצוע אמור להפנות אתכם, על פי בקשתכם, ללקוחות קודמים או קיימים שלו. מומלץ בהחלט לעשות זאת, מכיוון שפנייה ללקוחות יכולה ללמד אתכם לא מעט על הרמה ה"אמיתית" של האיש אליו פונים. אל תתביישו לפנות ללקוחות בשאלות לגבי רמת הביצוע של איש המקצוע, העמידה שלו בזמנים ובתקציב שהוגדר למשימה, הזמינות לאורך הדרך וכדומה. לפעמים המפתח לבחירה נכונה נמצא בשאלות ה"קטנות" האלה.
אתם בהחלט יכולים להסתמך על חוות דעת הזמינות בוודאי ברשת האינטרנט, אם כי קחו בחשבון שלא כל חוות דעת המוצגת במרחב המקוון היא אכן אותנטית או נטולת אינטרסים (לחיוב או לשלילה). לכן מומלץ לא להסתמך על הביקורות האלו בעיניים עצומות.
מחפשים מהנדס? אדריכל? לאינדקס בניה הגדול בישראל
אולי יעניין אותך לקרוא גם: