כל אדם ראשי לבחור האם הוא רוצה להיות שכיר בעסק או בחברה או עצמאי ובעל עסק בעצמו. לא לכל אחד מתאים להיות שכיר כמו שלא לכל אחד מתאים להיות עצמאי, ובכל מקרה לגופו יש לקחת בחשבון הוצאות שונות, הטבות ובכלל – דרך חיים. אז מהם ההבדלים בהוצאות השכיר והעצמאי, כיצד הם באים לידי ביטוי ולמה כדאי לקחת ייעוץ עסקי בפתיחת עסק עצמאי? הבאנו לך את כל התשובות בכתבה הבאה.
מהם ההבדלים בין הוצאות השכיר והוצאות העצמאי?
ההבדלים בין עובד שכיר ועוד עצמאי הם של שמיים וארץ. לעובד השכיר יש בוס, הוא כפוף לתנאים שונים של מעסיק ומועסק, הוא כפוף לתנאי העסקתו ולביקורת מצד המנהלים שלו ונמצא כל העת תחת הביקורת של מעסיקיו. לעומתו, העובד העצמאי כשמו כן הוא – עצמאי באופן התנהלותו ביום יום, אך עם לקוחות. העובד העצמאי לא מחויב לבוס אלא ללקוח, עליו לרצות אותו, לספק לו את העבודה כראות עיניו וגם להיות נתון לביקורת שלו במקרים רבים. עם זאת, העובד העצמאי בדרך כלל מרוויח יותר וחופשי לעשות בזמנו כשלו, כל עוד הוא מצליח לספק את העבודה המוטלת עליו בזמן.
מבחינת הוצאות, גם כן יש הבדלים בין העובד השכיר והעצמאי. ראשית נזכור שעצמאי בדרך כלל מרוויח יותר – אז הוא גם משלם יותר. יש לו הוצאות של מס הכנסה, ביטוח לאומי ומע"מ במידה והוא עוסק מורשה. הוא צריך סיוע של בעלי מקצוע שונים, למשל של רואה חשבון, הוא מפריש יותר כספים לפנסיה לעומת העובד השכיר שמעסיקו מבצע חלק מההפרשות. העובד השכיר יכול להיות זכאי לתנאים שונים כמו הוצאות דלק, הוצאות על אוכל וביגוד, דמי הבראה וטלפון – את כל אלו יצטרך העובד העצמאי לשלם בעצמו.
אילו הוצאות יחשבו הוצאות מוכרות לעובד העצמאי?
במידה ויש לעובד עסק עצמאי, או במידה שהוא עצמאי שכיר שמתנהל במקביל בשני העולמות, הוא יוכל לקבל החזרים עבור הוצאות מוכרות, זאת כמובן במידה ומדובר בעוסק מורשה. ההוצאות צריכות להיות שוטפות ומשרתות את העסק. לדוגמה, אם מדובר על עסק שבו אדם צריך לנסוע ממקום למקום – הדלק יהיה הוצאה מוכרת, אך הרכב לא. משרד שנותן שירותי כתיבה יוכל להכניס להוצאות המוכרות את הנייר ואת העטים, אך לא את המחשב (וגם כאן יש חריגים, שכן ניתן להכניס שליש מההוצאות הקבועות גם כן, במידה ומדובר ברכישות חד פעמיות). גם שירותים שונים יכולים להיות מוכרים כהוצאה, למשל שירות של ייעוץ עסקי שנחשב כיום לאחד המבוקשים על ידי עסקים, בטח השנה הראשונה של העסק בה רוצים למצב אותו, לחזק אותו ולהימנע מטעויות.
כיצד ניתן להיות גם עצמאי וגם שכיר?
רבים בוחרים לשלב בחייהם עבודה גם כשכירים וגם כעצמאיים. שילוב זה יכול להבטיח למי שמבקש משרה עם תנאים בטוחים את המקום הבטוח הזה, לצד עבודה כעצמאי והנאה מהכנסה נוספת ויכולת עובד שכיר יכול לגשת למשרדי הרשויות ולפתוח תיק עוסק פטור או תיק עוסק מורשה על פי התנאים הקבועים בחוק ולנהל במקביל את שתי העבודות ביצירתיות, גמישות ופעמים רבות תוך הגשמת חלום אישי.