על המטהוורס שמעתם? אם אתם מעורים אפילו במידה מינימלית בטכנולוגיה, גיימינג או ברשתות החברתיות, סביר להניח שאת המילה הזאת לא פספסתם. ההייפ סביב העניין הזה עצום. זה הדבר הבא באינטרנט, פייסבוק מושקעת בזה, אפל מושקעת בזה, אין ספור יזמים וסטארטאפים משקיעים בכך כסף וזמן, אבל קבלו הפתעה. און יבין טוען שאפילו שמדובר על קונספט עתידני, משקפי מציאות מדומה ומרחב ווירטואלי, זה לא דבר חדש. בשורות הבאות נוכיח שהאבות המייסדים של התחום הזה נולדו, בחלקם, עוד לפני שהאינטרנט בכלל היה קיים.
און יבין: מטהוורס? המטריקס היו שם קודם
להיט הקולנוע של סוף האלף הקודם, המטריקס, בכיכובם של קיאנו ריבס, לורנס פישבורן וכוכבים רבים אחרים, נחשב למהפכני ופורץ דרך. הוא הביא עימו לא רק סצנות אקשן מרהיבות, אלא גם הציג מציאות ווירטואלית חיה ונושמת. במציאות הסרט, האנושות כולה בעצם נמצאת בתוך סימולציית מחשב חסרת גבולות. לרוב האנשים, המציאות הזאת עובדת תחת החוקים שכולנו מכירים בעולם הפיזי. אבל עבור אנשים נבחרים, שגילו את האמת, המטריקס מאפשרת לשבור את החוקים ולבצע דברים על אנושיים. למשל ללמוד מיומנות חדשה בין רגע, לזוז מהר יותר מקליע, להשתגר ממקום אחד למקום אחר. מה שאז נחשב למדע בדיוני, צפוי להפוך למציאות בתוך המטהוורס. ברגע שענקיות הטכנולוגיה ואין ספור יזמים נמרצים יגשימו את החזון, כולנו נוכל לשוטט בחופשיות במציאות ווירטואלית חסרת גבולות.
כבר כיום, אומר און יבין, אפשר לבצע ישיבות עבודה מרוחקות בזום. בעתיד הלא רחוק, נוכל לעבור ימי עבודה שלמים, בתוך חלל ווירטואלי. נעבוד כתף אל כתף עם אנשים מהצד השני של הגלובוס. וחוץ זה, הייצוג המקוון שלנו יוכל להיות שונה מאוד מהייצוג האמיתי שלנו. נוכל לבחור אוואטר, ללבוש אותו כמו גוף חלופי, ללכת לים או לטפס על האוורסט בלי לצאת מהבית (פשוט לחבוש את הקסדה המתאימה).
Snow Crash: הספר שחזה את המטהוורס
זה נכון שאת המטריקס כמעט כולם מכירים, אבל למעשה הקונספט של המטהוורס לא הוצג פה לראשונה. און יבין מעמיד דברים על דיוקם ומתאר ספר מדע בדיוני קלאסי, שפחות מוכר לקהל הישראלי. מדובר על הספר Snow Crash שיצאה לאור מספר שנים לפני המטריקס (בשנת 1992, לפני 30 שנה בדיוק). הספר, שנכתב על ידי ניל סטיבנסון, זכה להכרה בקהילת המדע הבדיוני והיה בין המועדפים לפרסים יוקרתיים כגון פרס ארתור סי קלארק.
בעלילה, שמציגה מציאות מורכבת ועשירה מבחינה טכנולוגית ופוליטית, חברתית וכלכלית, מוצגת המטהוורס כמציאות קיימת. קבצי מחשב, על פי הסיפור, משפיעים על אנשים במציאות הפיזית. בתוך המטהוורס אנשים משתתפים בהופעות ובאירועים חברתיים ויש כאלה שנלחמים בנגיפים ווירטואליים, שאיכשהו מתחברים גם לעולם האמיתי.
לסיכום, הפוטנציאל של המטהוורס נחקר במדע הבדיוני, המצולם והמודפס. בשנים הקרובות, החזון התיאורטי, צפוי ללבוש ממשות טכנולוגית מרגשת וכולנו נוכל להיות חלק מזה.